Hipnoza proti odvisnosti od hrane ( hujšanje )

Odvisnost od hrane (od sladkarij, testenin itd.) ni samo želja po hrani, ampak je posledica posebnega delovanja možganov. To se pokaže v motenem izdelovanju in delovanju serotonina, dopamina, endorfinov, sicer kot vsaka druga psihološka odvisnost. Temu vedno botrujejo različni psihološki problemi (družinski, službeni, čustveni, denarni itd.).
Če vzamemo recimo uživanje tortice, ali njeno opazovanje v izložbi, ali samo misli na tortico – za možgane so to podobne situacije, ker se bo vedno izločil dodaten dopamin, ki bo naredil občutek zadovoljstva.

Torej v možganih človeka, odvisnega od hrane, je vedno prisotna bolj ali manj izrazita motenost v delovanju serotonina, dopamina in endorfinov z možnim poudarkom na enem od njih. Zaradi tega je človek usmerjen v uživanje večjih količin določene hrane, ki mu pomaga vzpostaviti moteno ravnotežje transmiterjev v možganih. Ker to počne leta in leta, se v možganih na nivoju podzavesti formira ritual reševanja problemov s pomočjo hrane. Ta ritual povzroči nepojmljiv (iracionalen) neobvladljiv apetit, ki popolnoma premaga racionalne občutke lakote in sitosti. Zato človek uživa vse več nove količine sveže hrane, ki jo uporablja za izdelavo energije, ob tem že nakopičene energetske zaloge (maščobe) ostanejo nedotaknjene. S tem se povečuje količina maščob v organizmu in telesna teža. Ker gre za nenadzorovani ritual povečanega apetita, ki ima iracionalno naravo in se nahaja v globinah podzavesti, se ga ne da premagovati z dietami in zavestnimi odločitvami. Diete so tukaj brez moči. Lahko se da shujšati s pomočjo diete, ampak le za kratek čas in za ceno dodatnega stresa.

Učinkovita pomoč pri zajezitvi prenajedanja je hipnoterapija, ki prinaša terapevtsko informacijo na nivo podzavesti in tam blokira ter uničuje nastali ritual prenajedanja. S tem se vzpostavi ravnotežje zdravih občutkov lakote in sitosti. Začne se odpirati možnost sežiganja že nakopičenih maščobnih zalog in hujšanja.

Seveda, psihološki problemi, ki jih je človek imel na vsem začetku, še vedno ostanejo. Zato je treba, vzporedno s hujšanjem reševati pri vsakem človeku njegove konkretne psihološke obremenitve. Tako človek, ne samo da shujša, ampak se tudi počuti srečnejšega in uspešnejšega.